Gerard Endenburg
1959
In het jaar van de eerste onbemande maanlanding (1959) komt Gerard Endenburg junior in het bedrijf werken. Hij ontwikkelt een besluitvormingsmodel op basis van gelijkwaardigheid. Het staat symbool voor het sociale karakter van het bedrijf. Eind jaren zestig neemt hij de leiding over van zijn vaders elektrotechnisch bedrijf.
Gerard Endenburg: ‘Alle mensen zijn verschillend. Tegelijkertijd zijn alle mensen gelijkwaardig. Mijn hele leven heb ik gewerkt aan een besluitvormingsmethode die recht doet aan die gelijkwaardigheid. Dat maakt niet alleen de effectiviteit van organisaties groter, maar ook de leefbaarheid van de samenleving.’
Door de jaren heen is Endenburg met het sociocratisch gedachtengoed blijven werken. Wel is de balans gezocht tussen sociaal acteren en moderne besluitvorming. Daarbij werkt Endenburg met een stichtingsbestuur dat bestaat uit commissarissen, directie en medewerkers. Die nemen besluiten over het inrichten en bestuurbaar maken van de organisatie.
Endenburg heeft vanaf de jaren zestig veel werk in elektrotechnische installaties voor de woningbouw. De nieuwbouwafdeling binnen Endenburg groeit. Endenburg junior werkt dan ook aan vernieuwing van het buizenpostsysteem. Grappig detail is dat de buizenpost anno nu weer helemaal hot is, maar dan als hyperloop om mensen te vervoeren. Innovatie heeft altijd in de aderen van Endenburg gezeten, zowel als het gaat om organisatievormen als om technische vernieuwing.