13 maart 2018
Energiemonitoring verplicht per 1 januari 2018: Wat nu?
Per 1 januari 2018 is het monitoren van energie voor veel ondernemingen verplicht vanuit de Wet milieubeheer. Endenburg ging in gesprek met onafhankelijk adviseur energiebesparing Edwin Boerman van Tienmorgen Advies. Hij praat ons bij over de veranderingen in de regelgeving.
Wat betekenen deze veranderingen voor uw onderneming?
Nederland wil en moet energie besparen om de uitstoot van CO2 terug te brengen. Momenteel loopt Nederland echter nog steeds achter op haar totale energiebesparing, zoals deze is vastgesteld in het Energieakkoord. Om die reden is het geen verrassing dat de overheid nu extra actie onderneemt om het energieverbruik zo snel mogelijk terug te dringen. Hoe? Door strenger toe te zien op de handhaving van het Activiteitenbesluit Milieubeheer (voorheen: Wet Milieubeheer). Endenburg ging in gesprek met onafhankelijk adviseur energiebesparing Edwin Boerman van Tienmorgen Advies. Wat betekent de strengere handhaving voor bedrijven en hoe kunt u als ondernemer het beste de regie houden over uw energiebesparingsplan en -activiteiten?
Edwin, de overheid gaat vanaf nu strenger toezien op de naleving van het Activiteitenbesluit Milieubeheer om het energieverbruik van ondernemingen terug te dringen. Wat gaat er precies veranderen?
Om te weten wat er gaat veranderen, is het noodzakelijk om eerst te weten dat de ‘zorgplicht energiebesparing’ onderdeel is van het Activiteitenbesluit Milieubeheer. Deze zorgplicht houdt in dat ondernemingen die meer dan 50.000 kWh of 25.000 m3 gas verbruiken, verplicht zijn om alle energiebesparende maatregelen door te voeren die in vijf jaar tijd terug te verdienen zijn. Per branche zijn er ook erkende maatregelen vastgesteld. Deze verplichte, erkende maatregelen gaan verder dan de bekende ledverlichting en zonnepanelen. Per 1 januari 2018 is hieraan voor veel sectoren ook de maatregel energieregistratie- en beheersysteem toegevoegd.
Momenteel wordt deze wet nog niet goed nageleefd om daadwerkelijk de gewenste energiebesparing te realiseren. Daarom wordt er vanaf nu strenger toegezien op de handhaving van deze wet. Milieudiensten gaan strenger en vaker controleren bij bedrijven met een verbruik groter dan 200.000 kWh of 75.000 m3. Ze analyseren het verbruik, gaan na welke energiebesparende maatregelen er al genomen zijn en hoe overige energiebesparende maatregelen in de komende maanden en/of jaren geïmplementeerd worden. Vanaf medio 2019 treedt er ook een meldingsplicht in werking voor ondernemingen die meer dan 50.000 kWh of 25.000 m3 verbruiken. De meldingsplicht houdt in dat deze ondernemingen de genomen energiebesparende maatregelen actief moeten melden aan de Milieudienst. Zo verwacht de overheid gemakkelijker een vinger aan de pols te kunnen houden en energie te besparen. Indien een onderneming niet (tijdig) aan de informatieplicht voldoet, kan er een sanctie worden opgelegd.
Ondernemers hebben te maken met zoveel wetten, waardoor ze vaak door de bomen het bos niet meer zien. Alles kost geld en ook hier zijn weer de nodige investeringen mee gemoeid. Welk advies heeft u voor hen?
Het is in ieder geval niet verstandig om te wachten totdat de Milieudienst voor uw deur staat. U dient dan aan te tonen dat u heeft voldaan aan de zorgplicht energiebesparing. Met andere woorden: zijn de erkende maatregelen uitgevoerd en heeft u een plan van aanpak? Indien dit niet aanwezig is, zal de Milieudienst het uitvoeren van een compleet energieonderzoek met plan van aanpak opleggen. Hierin dient u exact te beschrijven hoe u er op korte termijn voor gaat zorgen dat u wel voldoet aan de wettelijke energiebesparende maatregelen. Als u niet meewerkt, kan de Milieudienst u zelfs een sanctie opleggen in de vorm van een dwangsom. Het is daarom echt aan te raden om nu al na te gaan welke wettelijk verplichte energiebesparende maatregelen er voor uw branche gelden en hoe u die in de komende jaren gaat doorvoeren. U heeft dan zelf de regie over uw eigen investeringen. Ik adviseer ondernemers te starten met de maatregelen die het snelst kunnen worden terugverdiend en het meeste rendement opleveren om vervolgens de (andere) erkende maatregelen te implementeren. Als een ondernemer hiervoor zelf een plan van aanpak maakt, blijkt dat dat in de meeste gevallen genoeg is voor de controlerende instanties.
Mochten de financieringen een probleem zijn, blijkt uit mijn ervaring dat het de moeite loont om eerst het huidige financiële plaatje in kaart te brengen. Wat koopt u nu in? Staan er fouten op uw facturen en op welke zaken kunt u per direct besparen? Uit ervaring weet ik dat hier voor veel ondernemingen ‘winst’ te behalen is. Deze winst kan dan weer gebruikt worden om een deel van de energiebesparende maatregelen te financieren.
Veel ondernemingen zien de voordelen van energiezuinige bedrijfsvoering, maar kunnen het niet altijd de aandacht geven die het nodig heeft. Wat raadt u deze ondernemers aan?
Ik merk dat ondernemers vaak niet het gevoel hebben ‘in control’ te zijn rondom hun energiemanagement. Ondernemers weten niet altijd wanneer ze voldoen aan de wettelijke verplichtingen rondom het Activiteitenbesluit Milieubeheer, maar voelen ook aan dat er ‘Quick Wins’ zijn. Bovendien vinden ondernemers het steeds belangrijker om energiezuiniger naar buiten toe te treden. Afnemers vragen immers steeds vaker om duurzamere producten en diensten. Voor hen kan het rust geven om het energiebesparingstraject volledig te laten begeleiden en het energieverbruik te laten monitoren.
Er komt veel kijken bij het inrichten van een energiezuinige bedrijfsvoering. De ene onderneming is de andere niet en wat voor de ene onderneming een zeer effectieve energiebesparende maatregel is, is voor het andere bedrijf wellicht minder effectief. Erkende maatregelen kunnen verschillen en ook de mate van controle hierop. Controlerende instanties werken namelijk regionaal. In de praktijk zien we hierdoor dat de controlerende instantie in de ene regio soms strenger controleert dan die in een andere regio. Daarom is het prettig hulp te hebben van iemand die de weg weet op het snijvlak van techniek, energie en wetgeving.
Endenburg biedt een nieuwe dienst aan waarbij de klant in control is rondom de regelgeving en zijn energiebeleid. Dit willen we zo makkelijk mogelijk maken: Een eenvoudig te installeren energiemonitoringstool die inzicht geeft. Een energieadviseur die zorgt dat je met minimale inspanning voldoet aan het Activiteitenbesluit Milieubeheer. En alle hulp om energiebesparende maatregelen door te voeren en aan te tonen. Alvast meer informatie? Aarzel niet om contact met ons op te nemen.